Τρίτη 31 Μαΐου 2016

1ο Βιομηχανικό Συμπόσιο Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών


1ο Βιομηχανικό Συμπόσιο Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών ΙΕΚ ΞΥΝΗ Μακεδονίας: 
Η ανταπόκριση της βιομηχανίας τροφίμων στις σύγχρονες προκλήσεις της αγοράς

Τα νέα δεδομένα, οι καινοτομίες και τα νέα συστήματα διασφάλισης και ελέγχου ποιότητας που χρησιμοποιούνται στις βιομηχανίες τροφίμων και ποτών, από τα ταχυφαγεία μέχρι τα βιολογικά και ανακυκλώσιμα προϊόντα, θα παρουσιαστούν στο 1ο Βιομηχανικό Συμπόσιο Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών που διοργανώνει το ΙΕΚ ΞΥΝΗ Μακεδονίας υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Τροφίμων.
Ο τομέας των Τροφίμων στην Ελλάδα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τομείς της ελληνικής μεταποίησης του δευτερογενούς τομέα, από τους βασικούς κινητήριους μοχλούς της ελληνικής οικονομίας, και γι’ αυτό απαιτείται εγρήγορση και συνεχής εξέλιξη. Για το λόγο αυτόν ο τομέας Διατροφής και Διαιτολογίας του ΙΕΚ ΞΥΝΗ Μακεδονίας επιθυμώντας να γίνει αρωγός και να συνεισφέρει με τον τρόπο του ως φορέας εκπαίδευσης και διαχείριση ειδικευμένων γνώσεων, διοργανώνει το 1ο Βιομηχανικό Συμπόσιο Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών, με στόχο να κωδικοποιηθούν και να αναλυθούν από τεχνολόγους τροφίμων μεγάλων εταιριών οι νέες τάσεις και οι νέες προκλήσεις της βιομηχανίας τροφίμων και η ανταπόκριση των εταιριών σε αυτές.
Ομιλητές από γνωστές εταιρίες τροφίμων
Οι ομιλητές που θα αναλύσουν τα θέματα του Συμποσίου είναι εκπρόσωποι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Τροφίμων, καθώς και τεχνολόγοι τροφίμων  μεγάλων γνωστών βιομηχανιών Τροφίμων και ποτών της Ελλάδας, όπως οι εταιρίες «Μπαρμπαστάθης», «Σουρωτή», «Βεργίδης», «Μπονίτα», «Κορυφή», «Τσάνταλης», «Εστία».
«Γιατί κοκκινίζει ο γύρος»
Μια από τις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις αφορά το «θεσσαλονικιώτικο» έδεσμα, που όλοι περιλαμβάνουν στη διατροφή τους, το γύρο. Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί «κοκκινίζει το κρέας του;», ενώ την απάντηση θα δώσει εμπεριστατωμένα ο διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρίας «Γιόρογλου- Μπονίτα E.E.», Μιχαήλ Παππάς, στην εισήγησή του με θέμα «Περιορισμός Ποιοτικών Προβλημάτων Παρασκευασμάτων Κρέατος (γύρου) με Χρήση Εδώδιμων Οξέων και των Αλάτων τους».

Ο κ. Παππάς θα αναλύσει το θέμα του περιορισμού των ποιοτικών προβλημάτων του γύρου, του πιο δημοφιλούς παρασκευάσματος κρέατος στην Ελλάδα, που προκάλεσε η βιομηχανοποίηση της παραγωγής του.

Για τον επίσημο έλεγχο στη Βιομηχανία Τροφίμων με στόχο την ασφάλεια των καταναλωτών θα μιλήσει η  Χαρίκλεια Βαϊκούση, γεωπόνος, Επιστήμη Τροφίμων M.Sc., Ph., στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Θεσσαλονίκης, η οποία θα τονίσει το ρόλο των Αρμόδιων Αρχών Ελέγχου τόσο κατά την έναρξη των δραστηριοτήτων μιας βιομηχανίας όσο και κατά την πορεία λειτουργίας της.
Τα «Συστήματα Διασφάλισης Ασφάλειας Τροφίμων» (ISO 22000 – IFS – BRC) – Απαιτήσεις και Διαφορές» θα είναι το θέμα της εισήγησης του δρα Θωμά Π. Ζαφειριάδη, Κτηνιάτρου-Τεχνολόγου Τροφίμων MSc, διευθυντή ESTIA LAB IKE και προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Τροφίμων, με αφετηρία την παραδοχή ότι η ποιότητα αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την αγορά προϊόντων, και ειδικότερα τροφίμων.
Ποιοι οι κανόνες και για τα βιολογικά προϊόντα
Από το συμπόσιο δε θα μπορούσαν να λείπουν τα… βιολογικά προϊόντα. Τη νομοθεσία και τις κανονιστικές απαιτήσεις στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων θα αναπτύξει ο Τεχνολόγος - Γεωπόνος Φυτικής Παραγωγής ΑΤΕΙΘ, υπεύθυνος Ποιότητας ESTIA LAB IKE, Βασίλειος Καϊλιάνης, στην παρουσίασή του «Βιολογικά Προϊόντα – Νομοθεσία και Κανονιστικές Απαιτήσεις», καθώς ο κλάδος της βιολογικής γεωργίας (organic farming) είναι ένας από τους ταχύτερα εξελισσόμενους κλάδους της παγκόσμιας αγροτικής οικονομίας, και συμβάλλει στην παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας, απαλλαγμένων από υπολείμματα φυτοπροστατευτικών ουσιών, λιπασμάτων και κτηνιατρικών φαρμάκων που δύνανται να προκαλέσουν βλάβη στην υγεία του ανθρώπου. Και γι’ αυτό διέπεται από αυστηρούς Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απαιτήσεις που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.
Για την αρτοποιία και τη ζαχαροπλαστική θα μιλήσει ο τεχνολόγος Τροφίμων Σταύρος Τσιαγκίδης,
Διοικητικό Μέλος της Π.Ε.ΤΕ.Τ. (Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Τροφίμων).
Φωτιστικό και σαπούνια από ανακυκλώσιμα υλικά από τους σπουδαστές του ΙΕΚ ΞΥΝΗ
Την τεχνογνωσία τους στην κατασκευή προϊόντων από ανακυκλώσιμα υλικά θα παρουσιάσουν οι σπουδαστές του ΙΕΚ ΞΥΝΗ Μακεδονίας, στέλνοντας το μήνυμα «Δεν πετάμε τίποτε, όλα είναι χρήσιμα». Κατά τη διάρκεια του 1ου Βιομηχανικού Συμποσίου οι σπουδαστές θα παρουσιάσουν φωτιστικό που έχουν οι ίδιοι κατασκευάσει από ανακυκλώσιμα υλικά, όπως μπουκάλια, πλαστικό, χαρτί, ενώ θα χαρίσουν στους συμμετέχοντες τα σαπούνια που έχουν παρασκευάσει από τα έλαια που έχει χρησιμοποιήσει ο τομέας Επισιτισμού και φυσικά δεν πετάχτηκαν. Το μήνυμα των σπουδαστών είναι διττό: δεν μολύνουμε το περιβάλλον, μπορούμε να ανακυκλώσουμε όλα τα υλικά. Οι σπουδαστές του ΙΕΚ ΞΥΝΗ Μακεδονίας ειδικεύονται στο θέμα της αναβαθμιστικής ανακύκλωσης και συνεχώς δημιουργούν.
Ο Όμιλος ΞΥΝΗ προετοιμάζει άριστους επαγγελματίες
Με πλήρη συνείδηση του αυξημένου ανταγωνισμού, της αλλαγής της τάσης των καταναλωτών και της κρίσης στις τιμές των τροφίμων, από τις βασικές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η σύγχρονη βιομηχανία Τροφίμων, ο Όμιλος ΞΥΝΗ προετοιμάζει άριστα καταρτισμένους επαγγελματίες για την αγορά του Τομέα Τροφίμων και φέρνει τους σπουδαστές του σε επαφή με επιχειρηματίες και επιστήμονες.

Το Συμπόσιο θα διοργανωθεί την Πέμπτη 2 Ιουνίου, από τις 9.30 έως τις 15.00, στο Mediterranean College, στο κτίριο Βιέννη, Εγνατία 2-4.
Πρόγραμμα Συμποσίου:
9.30-10.00 Εγγραφές
10.00-10.20 Χαιρετισμοί
10.20-10.30  Έναρξη εργασιών από την ειδική γραμματέα περιφερειακού τμήματος Βορείου Ελλάδος Πανελλήνιας Ένωσής Τεχνολόγων Τροφίμων κυρία Έλενα Σακαρέλη, Πρόεδρος  τράπεζας Δρ. Μήτσιου Μαρία / συντονισμός Παπαχρήστου Μαρία, στέλεχος Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών
10.30 -10.50 Βαϊκούση Χαρίκλεια γεωπόνος, επιστήμη τροφίμων m.sc., ph.d.
ΔΑΟΚ Θεσσαλονίκης, τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου «Αρμόδιες αρχές ελέγχου και επίσημος έλεγχος στη βιομηχανία τροφίμων - κοινός στόχος η ασφάλεια και το όφελος των καταναλωτών»
10.50 -11.10 Δρ Μήτσιου Μαρία, Kαθηγήτρια Eιδικής Φυσικής, Φυσικοθεραπεύτρια και Διδάκτωρ ΑΠΘ «Κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις της Διατροφικής Υγείας στον καιρό της κρίσης»
11.10 -11.30 Εμβαλωματής  Αντώνης, υπεύθυνος διαχείρισης ποιότητας –ΣΟΥΡΩΤΗ ΑΕ
Επιθεωρητής συστήματος διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων (iso 2200) – haccp
«Εφαρμογή των αρχών haccp και των απαιτήσεων του πρότυπου eλοτ εν iso 22000 στη βιομηχανία εμφιάλωσης νερού»
11.30 -11.50 Παππάς Μιχαήλ, Τεχνολόγος τροφίμων. Διευθυντής έρευνας και ανάπτυξης «ΓΙΟΡΟΓΛΟΥ - ΜΠΟΝΙΤΑ e.e.» «Περιορισμός ποιοτικών προβλημάτων παρασκευασμάτων κρέατος (γύρου) με χρήση εδώδιμων οξέων και των αλάτων τους».
11.50 -12.00 Ερωτήσεις
12.00 -12.10 μικρό διάλειμμα
Πρόεδρος  τράπεζας Τσιαγκίδης Σταύρος / συντονισμός Νταμπίζα Ναταλία, στέλεχος τεχνολογίας τροφίμων και ποτών
12.10-12.30  Χρήστος Μουρτζιόπουλος, quality assurance manager  barba stathis s.a.
«Οι λύσεις της βιομηχανίας στην εμπέδωση ποιότητας –ασφάλειας –καινοτομίας».
12.30-12.50 Σέργιος Τουχικιάν Τεχνολόγος Τροφίμων Γαλακτοβιομηχανία «Κορυφή» Σέρρες
Τεχνολογία παραγωγής παραδοσιακών καινοτόμων προϊόντων».  
12.50-13.10 Δρ Σαλπιγγίδης Γιώργος Διευθυντής Αμπελουργικού τμήματος Αμπελουργίας Τσάνταλη «Sense of place beyond standards»
13.10-13.30 Τσιαγκίδης Σταύρος Υπεύθυνος διασφάλισης ποιότητας «Εταιρία Βεργίδης –δοικητικό μέλος της Π.Ε.ΤΕ.Τ «Εφαρμογή του συστήματος haccp σε αρτοποιία – ζαχαροπλαστική με απλά βήματα».
13.30-13.40  Ερωτήσεις
Πρόεδρος  τράπεζας Δρ. Ζαφειριάδης Θωμάς/συντονισμός Παπαγεωργίου Θεόδωρος, στέλεχος τεχνολογίας τροφίμων και ποτών.
13.40-14.00 Δρ. Ζαφειριάδης Θωμάς Κτηνίατρος-Τεχνολόγος Τροφίμων MSc. Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Π.Ε.ΤΕ.Τ. «Συστήματα Διασφάλισης Ασφάλειας Τροφίμων (ISO 22000 – IFS – BRC) – Απαιτήσεις και Διαφορές».
14.00-14.20 Ευστάθιος Χρόνης κτηνίατρος ΑΠΘ, μικροβιολόγος τροφίμων συνεργάτης estia lab ike «Προϊόντα βιολογικής γεωργίας – νομοθεσία και κανονιστικές απαιτήσεις».
14.20 -14.30 Ερωτήσεις
14.30-14.40  Συμπεράσματα / λήξη Συμποσίου

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο 1ο Βιομηχανικό Συμπόσιο στο http://goo.gl/forms/6mt9RiHMGpG2h2I52
Πληροφορίες:
ΙΕΚ ΞΥΝΗ Μακεδονίας, Βαλαωρίτου 9, Θεσσαλονίκη, Τ: 2310 552406
www.iek-xini.edu.gr | www.facebook.com/iekxinithessaloniki



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου