Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

"Ελλάδα και Ρωσία, Λαοί Ορθόδοξοι, έχουν πολλά κοινά στοιχεία"


Συνέντευξη Τύπου δόθηκε στις 18/09/2013, στα πλαίσια του "3oυ Φεστιβάλ Ρωσικού Κινηματογράφου", Θεσσαλονίκη & Χαλκιδική με σκοπό τη γνωριμία και προβολή του ρώσικου πολιτισμού μέσω του κινηματογράφου, συζητήσεις για τη μόνιμη διεξαγωγή του Φεστιβάλ Σύγχρονου Ρώσικου Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη
Επίσης με σκοπό τη μόνιμη διεξαγωγή του Φεστιβάλ Σύγχρονου Ρώσικου Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη, εγκαινιάστηκε στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου «Αλέξανδρος» η 3η διεξαγωγή του.
Στη συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Ξενοφών Λαμπράκης τόνισε ότι η εκδήλωση στηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τη συνδρομή του Δήμου Θεσσαλονίκης και της ΜΚΟ “Culture Society”, με στόχο την προβολή στην Ελλάδα του ρώσικου πολιτισμού και των συνηθειών, μέσω του κινηματογράφου, υπογραμμίζοντας ότι οι δύο λαοί ως ορθόδοξοι, έχουν πολλά κοινά στοιχεία.

Η κινηματογραφική παραγωγός και σκηνοθέτης Ελένα Μπορίσοβα ανέφερε ότι λόγω της μεγάλης επιτυχίας που σημείωσε τις δύο προηγούμενες χρονιές, στην Αθήνα και στη συνέχεια στην Κω, αποφασίστηκε φέτος, η διεξαγωγή του 3ου Φεστιβάλ Ρώσικου Κινηματογράφου να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη. «Φέρνουμε έργα που πραγματεύονται τις ανθρώπινες αξίες, έργα που αγγίζουν την ανθρώπινη ψυχή», είπε η κ. Μπορίσοβα, τονίζοντας ότι τα έργα που επιλέχθηκαν να προβληθούν στα πλαίσια του Φεστιβάλ διακρίνονται για την ποιότητά τους, αλλά και για την εμπορική επιτυχία που σημείωσαν στη Ρωσία, ενώ σημείωσε ότι μετά τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ πέρυσι στην Κω, γυρίστηκε μία ταινία στο νησί, με ρώσο σκηνοθέτη και έλληνες ηθοποιούς, με τίτλο «Ιπποκράτης».
Ακόμη ανέφερε ότι στη Μόσχα διοργανώνονται κατά καιρούς αφιερώματα στον ελληνικό κινηματογράφο και το Ρώσικο Υπουργείο Πολιτισμού ενέκρινε τη διεξαγωγή αφιερώματος, σε ετήσια βάση, τονίζοντας ότι το επόμενο διάστημα πρόκειται να αρχίσει η επιλογή των ταινιών.

Η εκπρόσωπος της Περιφέρειας, Μαρία Μήτσιου, από την πλευρά της υπογράμμισε ότι στόχος είναι να γίνει η Θεσσαλονίκη μόνιμη έδρα του Φεστιβάλ, εντασσόμενο μάλιστα, ως ξεχωριστή ενότητα, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, προοπτική με την οποία συμφώνησε ο κ. Λαμπράκης.
Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, στο φουαγέ της αίθουσας «Αλέξανδρος», πραγματοποιείται αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Εφεμίδη, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρωσία, ενώ τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Η κ. Elena Borisova και ο κ. Ξενοφών Λαμπράκης

Η Υποπρόξενος κ.Juliana Gayfutdinova με την κ. Μαρία Μήτσιου (εκπρόσωπος της Περιφέρειας στη Συνέντευξη Τύπου και Υπ.Βουλευτής στην Α' Θεσσαλονίκης)

Η κ. Nataliya Tori με την κινηματογραφική παραγωγό και σκηνοθέτη Leda- Film Elena Borisova


Η κ. Μαρία Εφεμίδη, η μεταφράστρια κ. Maria Sonous, η κ. Elena Borisova, ο κ. Λαμπράκης, η κ.Juliana Gayfutdinova  και η κ. Μαρία Μήτσιου

Τα εγκαίνια
Στις 20η Σεπτεμβρίου του 2013 , στην πόλη της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε τρίτο φεστιβάλ σύγχρονου ρωσικού κινηματογράφου στην Ελλάδα με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας . Διοργανωτές του φεστιβάλ : η κινηματογραφική εταιρεία «Λήδα –film» ( Λένα Μπορίσοβα ) και η εταιρεία « ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΕ » ( Ξενοφών Λαμπράκης ) . Μετά την συνέντευξη τύπου και σύμφωνα με το πρόγραμμα του φεστιβάλ προβλήθηκε η ( με ελληνικά υπότιτλους ) ταινία καταστροφής "Underground" του Anton Megerdicheva .
 Η Ρωσική Εβδομάδα Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη ( 18-22 Σεπτεμβρίου) πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ρωσικής Πρεσβείας στην Ελλάδα , το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού , την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Δήμο Θεσσαλονίκης , καθώς και με την υποστήριξη του ρωσικού Γενικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη . Παρουσία του Υπουργού Μακεδονίας Θράκης, Θεόδωρου Καράογλου και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια του 3ου Φεστιβάλ Σύγχρονου Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκης, στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου “Αλέξανδρος” Όπως έχουμε γράψει στο halkidikifocus το Φεστιβάλ διοργανώνεται για τρίτη φορά στην Ελλάδα και για πρώτη στη Θεσσαλονίκη, από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τη συνδρομή του Δήμου Θεσσαλονίκης, της ΜΚΟ “Culture Society” και του Ρώσικου Προξενείου της Θεσσαλονίκης, με στόχο την προβολή στην Ελλάδα του ρώσικου πολιτισμού και των συνηθειών, μέσω του κινηματογράφου. Στόχο που τόνισε για άλλη μια φορά η παραγωγός και σκηνοθέτης Ελένα Μπορίσοβα, η ταινία της οποίας «Η νύχτα που κράτησε μια ζωή» προβλήθηκε στη συνέχεια. Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Ξενοφών Λαμπράκης, τόνισε από την πλευρά του ότι ένα τέτοιο Φεστιβάλ δεν αφορά μόνο την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο λαών, αλλά βοηθάει και στην γνωριμία με τον πολιτισμό ενός ομόθρησκου λαού, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη. 
 Ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «ξεκινά μια περιπλάνηση. Ένα ταξίδι μέσα απ’ το οποίο οι Έλληνες γνωρίζουν καλύτερα τον ρώσικο πολιτισμό», τονίζοντας ότι η Ελλάδα τιμά τη Ρώσικη Ομοσπονδία και τα χιλιάδες χρόνια πολιτισμού της και κατέληξε λέγοντας: «Η Θεσσαλονίκη αξίζει και μπορεί να γίνει η μόνιμη έδρα του Φεστιβάλ». 
 Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ανέφερε ότι η ρώσικη παρουσία στην πόλη είναι πλέον αισθητή, αφού κατέλαβαν την 1η θέση επισκεπτών φέτος, ενώ υπογράμμισε: «Η Θεσσαλονίκη είναι ανοιχτή σε τέτοιες εκδηλώσεις που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων των δύο λαών. Πιστεύω και ελπίζω να εντάξουμε του χρόνου το Φεστιβάλ στο πλαίσιο των “Δημητρίων”». 
Τέλος ο κ. Μπουτάρης ανακοίνωσε ότι πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη έκθεση με αφίσες του Σοβιετικού Κινηματογράφου από το Μεσοπόλεμο μέχρι τη δεκαετία του 50. Η βραδιά, ωστόσο, δεν περιορίστηκε μόνο σε ομιλίες, αφού υπήρχαν αρκετοί Ρώσοι ηθοποιοί, μεταξύ των οποίων και η κ. Nataliya Tori ( Ρωσίδα τραγουδίστρια που ζει στην Ελλάδα), οι οποίοι τραγούδησαν στη σκηνή, ξεσηκώνοντας το κοινό. Στη συνέχεια προβλήθηκε η εξαιρετική ταινία της κ. Μπορίσοβα, η οποία πραγματευόταν τις ανθρώπινες σχέσεις κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την περίοδο που ένα μέρος της (τότε) Σοβιετικής Ένωσης υπήρξε υπό Γερμανική κατοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου