Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα EM.TR.A.S.E.


Τα τελευταία χρόνια η ραγδαία ανάπτυξη του αθλητισμού τόσο σε ερασιτεχνικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες ανθρώπων όλων των ηλικιών να κατακλύζουν καθημερινά τους χώρους άθλησης είτε ως συμμετέχοντες είτε ως θεατές. Δυστυχώς μεγάλης κλίμακας ατυχήματα έχουν συμβεί σε τέτοιους χώρους με αποτελέσματα πολλές φορές τραγικά. Ατυχήματα όπως μια κατάρρευση κερκίδας, θεατές π...ου ποδοπατήθηκαν λόγω συνωστισμού ή μία πυρκαγιά συνέβησαν τα τελευταία χρόνια σε χώρους άθλησης οδηγώντας σε πολλές περιπτώσεις σε μαζικές απώλειες υγείας αλλά και ζωής. Κάθε μέλος λοιπόν της υγειονομικής ομάδας που καλύπτει ένα αθλητικό γεγονός με μεγάλο αριθμό αθλητών ή και θεατών, θα πρέπει πάντοτε να έχει στο νου του ότι υπάρχει η πιθανότητα πρόκλησης ενός τέτοιου ατυχήματος. 

Στην περίπτωση αυτή όπου η ανάγκη για επείγουσα φροντίδα ξεπερνά τους διαθέσιμους πόρους, ΕΣΥ ίσως είσαι το άτομο που θα χρειαστεί να κάνει τη Διαλογή (Triage) των τραυματιών και να φροντίσει για την ασφαλή μεταφορά τους στο νοσοκομείο. Για να αντιμετωπιστεί λοιπόν μία τόσο επείγουσα κατάσταση απαιτείται σχεδιασμός, εξοπλισμός αλλά και ειδική εκπαίδευση. Αυτός είναι και ο στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος EM.TR.A.S.E. Να εφοδιάσει δηλαδή κάθε μέλος της υγειονομικής ομάδας με τις απαραίτητες γνώσεις τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο έτσι ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει με επιτυχία σε ένα τόσο δύσκολο και απαιτητικό έργο όπως είναι η Διαλογή των τραυματιών ενός μαζικού ατυχήματος σε χώρους άθλησης και όχι μόνο.
Ο σχεδιασμός και η εκπόνηση του προγράμματος προέκυψαν από την συμμετοχή των Ακαδημαϊκών Αθλητιατρικών τμημάτων των Ιατρικών Σχολών πέντε Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, τα οποία συμμετέχουν στην επιστημονική και εκπαιδευτική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Αθλητιάτρων - E.C.O.S.E.P. καθώς και επιστημόνων, καταξιωμένων με αποδεδειγμένη γνώση και εμπειρία στην αντιμετώπιση μαζικών ατυχημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου