Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Για την Ελλάδα το Κυπριακό αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής της πολιτικής!


Μπαίνουμε σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο για τη χώρα, καθώς όλα τα μεγάλα εξωτερικά θέματα θα περάσουν μια σημαντική καμπή. Στην Κύπρο νέο κλοιό ασφυκτικών πιέσεων διαμορφώνουν τα Ηνωμένα Έθνη για το 15νθημερο που ακολουθεί με «πήγαινε-έλα» εντατικές διαβουλεύσεις. Άλλωστε ο στόχος των Η.Ε. είναι ξεκάθαρος και δεν είναι άλλος από την διεθνή διάσκεψη πριν την ανάληψη της κυπριακής προεδρίας έστω και με minimum συγκλήσεις.
Βασικός λόγος για την έλλειψη ουσιαστικής προόδου στα μείζονα ζητήματα αποτελεί η διχαστική προσέγγιση της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς που έχει ως κεντρικό άξονα τη δημιουργία δύο ανεξάρτητων στην πραγματικότητα κρατών που θα συνυπάρχουν στο πλαίσιο ενός χαλαρού συνομοσπονδιακού σχήματος.
Καίριο ρόλο στην λύση του Κυπριακού διαδραματίζει η Τουρκία, η οποία επηρεάζει και καθοδηγεί την τουρκοκυπριακή πλευρά, διατηρώντας παρανόμως στρατεύματα στο νησί, έχοντας εγκαταστήσει περισσότερους από 160.000 εποίκους, Τούρκους υπηκόους στα κατεχόμενα και επιδοτώντας τον προϋπολογισμό της αποσχιστικής οντότητας με πολλές εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ ετησίως
Για την Ελλάδα το Κυπριακό αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής της πολιτικής, αφενός λόγω της ιστορικής εμπλοκής της στο ζήτημα ως απόρροια της εθνικής συγγένειας με τους Ελληνο-κυπρίους που αποτελούν μέρος του ευρύτερου ελληνισμού, αφετέρου διότι είναι μία από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, σύμφωνα με τη Συνθήκη Εγγυήσεων που υπεγράφη στο πλαίσιο των Συμφωνιών Λονδίνου-Ζυρίχης το 1960.
Αποτελεί, πάντως, βασική θέση της Ελλάδος ότι ο Κυπριακός λαός, Ελληνο-κύπριοι και Τούρκο-κύπριοι, θα πρέπει να αποφασίσει μόνος του για το κοινό του μέλλον χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις και αναμείξεις. Η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να προέλθει από τους Κυπρίους και να προορίζεται για τους Κυπρίους.
Το Κυπριακό παραμένει διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση αποτελεί κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, συνιστά απειλή για την ασφάλεια και την ευημερία τόσο των Ελληνο-κυπρίων όσο και των Τουρκο-κυπρίων και αποσταθεροποιητικό παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς έχει χαρακτηρίσει το κυπριακό κορυφαία προτεραιότητα, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που περνάει η χώρα.
Μπορεί να είμαστε δύο διαφορετικές κρατικές οντότητες, όμως, Ελλάδα και Κύπρος ανήκουμε στο ίδιο έθνος. Και αυτό κάνει τη συγκίνηση πολύ μεγαλύτερη και την ανάγκη στήριξης του αγώνα του κυπριακού λαού ακόμη μεγαλύτερη. Ενός αγώνα που πρέπει να δικαιωθεί για μια λύση βιώσιμη, λειτουργική, με ενιαία κυριαρχία, ενιαία διεθνή προσωπικότητα και, βεβαίως, τον τερματισμό της ξένης κατοχής. 

Μαρία Μήτσιου, MSc - PhD(c)
Υποψήφια Βουλευτής ΝΔ - Α' Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου